Werknemers inburgering en integratie staken tegen collectief ontslag

Ingediend door sociaal werker op ma, 15/01/2018 - 14:17
Werknemers inburgering en integratie staken tegen collectief ontslag

Enkele honderden werknemers van het Agentschap Inburgering en Integratie hebben op maandag 15 januari gestaakt tegen de plannen van de directie om 170 jobs te laten verdwijnen.

Eind 2017 kondigde de directie het collectief ontslag aan. “Onvermijdelijk”, klonk het toen. De directie nam de beslissing nadat bevoegd minister Homans geen beter perspectief kon geven over de middelen van het agentschap. Volgens de minister daalde het aantal asielzoekers en is er bijgevolg minder nood aan begeleiding en ondersteuning.

“Dat klopt niet,” zegt Sofie Ostyn, vakbondssecretaris voor de LBC-NVK. “Het agentschap begeleidt nog steeds veel mensen. Het werk is absoluut niet verminderd. Die instroom van nieuwe vluchtelingen is trouwens per definitie onvoorspelbaar en stopt nooit. Zij hebben recht op begeleiding en verdienen een eerlijke kans om zich te integreren in onze samenleving."

Het personeel merkt niets van een verminderde werklast. Zij vrezen dat door het verdwijnen van de 170 jobs, de dienstverlening er sterk op achteruit zal gaan. Hetzelfde werk verzetten met één op de vier werknemers minder is onhoudbaar.

De LBC-NVK onderzoekt momenteel alle mogelijke pistes om nog tot een oplossing te komen. Op dinsdag 23 januari 2018 voeren we opnieuw actie. Afspraak vóór de Sint Michiels- en Sint Goedelekathedraal in Brussel vanaf 10 uur.