ACV eist de onmiddellijke vrijlating van vakbondsmilitant Mounir Tahri

Ingediend door sociaal werker op do, 15/02/2018 - 10:34
Globe Aroma

Op vrijdag 9 februari viel de politie binnen in de Brusselse socioculturele vzw Globe Aroma en arresteerde 7 mensen zonder papieren. Het ACV klagen die arrestatie en de buitenproportionele middelen die tijdens die operatie gebruikt werden, aan.

Het is verontrustend hoe dergelijke politieoperaties niet alleen het vertrouwen van de publieke opinie in verenigingen en culturele instellingen, maar ook de sereniteit van artiesten en de creatie- en verenigingsvrijheid ernstig ondermijnen.

Eén van de zeven gearresteerden was Mounir Tahri, een vakbondsmilitant die al vele jaren zeer actief is binnen het Brusselse ACV. Vandaag zit hij in het gesloten Repatriëringscentrum 127 bis, samen met Jihed Cheikhe, een Mauritaanse kunstschilder. Ze riskeren allebei het land te worden uitgezet. Het ACV vraagt de onmiddellijke vrijlating van Mounir Tahri en van Jihed Cheikhe.

Mounir Tahri kwam in 2006 aan in België en werkte van juni 2008 tot december 2012 voor een onderaannemer in de schoonmaaksector voor de Anderlechtse Haard. Hij diende een regularisatiedossier in volgens de procedure van 2009 en ontving daarop een positief antwoord van de Dienst Vreemdelingenzaken in december 2011.

Zijn werkgever maakte echter misbruik van de achterpoortjes in de wetgeving om hem uit te buiten en hem te doen werken in omstandigheden die in strijd met de sociale wetgeving zijn. Mounir Tahri was daar de dupe van en verloor de mogelijkheid om zijn verblijf te regulariseren.

Onaanvaardbaar

Het ACV heeft een dossier ingediend in de zaak van de economische uitbuiting. Dit dossier is nog steeds lopende voor de arbeidsrechtbank.

Het is onaanvaardbaar dat een persoon van wie het dossier nog loopt voor een rechtbank toch al het land wordt uitgezet.

Het ACV vraagt de onmiddellijke vrijlating van Mounir Tahri en van Jihed Cheikhe.

Wat kan jij doen?

Vanaf maandag 19 februari organiseren sociale organisaties elke dag een actie.

Op dinsdag 20 februari focussen we op deelname van vakbondsmilitanten en sympathisanten van de socioculturele sector.

De actie gaat door aan het metrostation Kunst-Wet te Brussel over de middag, van 12u30 tot 14u. Er wordt soep en broodjes voorzien.